Kérdése van? Hívjon minket! +36-1-314-2095

Blog
WPOWER Hungary
WPOWER Hungary
2015.08.27 11:49

Az akku meghibásodásának okai

Az akku meghibásodásának okai

Tapasztalataink szerint a vásárlói rétegek szerint eltérőek az akkuk meghibásodási arányai. Hogy lehet ez, hiszen mindenki azonos minőségű akkut kap? Egyszerű a válasz. Míg az egyszerű otthoni használatra szánt akku tulajdonosainak érdekében áll, hogy az akku mindig jó állapotban legyen, egy nagyobb cég esetében a felhasználók nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az akkuk megfelelő használatának.

Egy cégnél gyakran történik meg, hogy egy laptopot, vagy egyéb vezeték nélküli készüléket nem egy személy használ, hanem műszakonként változik a felhasználók személye. A munkásnak az-az érdeke, hogy az adott pillanatban készen álljon a használatra az akkuval működtetett készülék. Jobb esetben a kolléga a műszak végén felhelyezi tölteni az eszközt, és remélhetőleg a következő felhasználó már a feltöltött eszközt fogja használni. A rendszertelen töltési és merítési szokások végzetes következményeket okoznak.

Akku hiba

A mai világban már nem engedheti meg senki magának, hogy új eszközöket vásároljon, csak azért, mert nem figyelt oda kellőképpen, esetleg lusta volt betartani az előírásokat. Tekintettel arra, hogy az akkuk és az elemek igen drágák, érdemes mindenkinek tájékozódni a megfelelő felhasználási feltételekről. Ahol mindenkinek hozzáférhetősége van az adott készülékhez, és nincs kijelölt felelős, ott csak a felhasználón múlik, hogy mikor megy tönkre az akku. A nagy felhasználók esetében jelentősen nagyobb százalékban hibásodik meg az akku vagy az elem.

Az egyéni felhasználónak az életéhez a laptop, a mobiltelefon, a digitális fényképezőgép vagy a kamera a mindennapi teendőihez szervesen kapcsolódhat, legyen szó munka- vagy szabadidőről.

Vásárlóink nagy százaléka kérdést tesz fel az akku használatával kapcsolatban, illetve az első üzembe helyezés szabályairól. A visszajelzések alapján vásárlóink betartják a leírásban szereplő utasításokat. Vásárlóink megtanulták, hogy egy akkuról gondoskodni kell, mint egy jó barátról, ezért a kritikus hibák viszonylag ritkák. Egy gondos tulajdonos teljesen ki tudja használni az akkuban lévő maximális kapacitást. Az akkut csak akkor kell cserélnie, ha az elhasználódott, vagy elérte az üzemidejének végét, és tönkrement.

A WPOWER® akkuk csomagolásán és a csomagoláson belül is talál felvilágosítást arról, hogy mi a teendő az akku használatakor.

Hogyan lehet a nagy gépparkkal rendelkező cégek, intézmények akkuit tovább életben tartani? Egy érdekes felmérést végeztünk a WPOWER® akkukat forgalmazó viszonteladóink segítségével. Kisvállalkozókat és nagyvállalkozókat kérdeztünk meg az akkukkal kapcsolatos használati szokásaikról, valamint az akkuk meghibásodási arányairól.

A nagyvállalkozók karbantartás és megfelelő felhasználási tapasztalat nélkül használják vezeték nélküli eszközeikben lévő akkuikat. Abban az esetben, ha egy akku nem működik, meghibásodik, nincs kérdés, mérlegelés nélkül, vagy a meghibásodás okainak vizsgálata nélkül vásárolnak egy másik akkut. Nem foglalkoznak az okokkal, pedig a meghibásodási arány igen magas.

A kisvállalkozások esetében ez a tendencia megváltozik. Ezeknél a vállalkozásoknál jóval kisebb a költségvetés, így az eszközökre fordítható költségkeret is lényegesen kisebb. Itt a vállalkozás vezetőinek és alkalmazottainak érdekében áll, hogy az adott készülék mindig jól és minél tovább működjön. Nem tudom eléggé hangsúlyozni a jelentőségét, milyen fontos, hogy az akkunak legyen gazdája. Az akku nem csupán egy eszköz, amit használunk, és kész. Ezt a kisvállalkozásoknál már felismerték, ezáltal az akkukkal kapcsolatos hibalehetőségek is a minimálisra csökkentek.

Az egyik nagy WPOWER® partner jelentést kért a WPOWER® akkuk minőségéről, mivel az akkuk működési ideje igen rövidnek bizonyult. Vizsgálataink során fény derült a partnerünk alkalmazottai által elkövetett hibákról. A WPOWER® akkuk jól működtek, de a felhasználóik nem fordítottak megfelelő figyelmet az akku gondozásának szabályaira. Tartottunk egy előadást az illető partner dolgozói részére, és azóta az akkuk hibamentes futamideje és életkora jelentősen megnövekedett. A váratlan meghibásodások lecsökkentek.

Vannak olyan cégek, akik felismerték, hogy a gazdaságosság érdekében időnként érdemes visszavinni az akkut a gyártóhoz, aki egy minimális költség ellenében elvégzi a karbantartást az akkukon. Továbbá, még ha beruházást is igényel, de le kell cserélni az elavult NI-Cd akkukat a fejtettebb, megbízhatóbb Lithium-ion vagy Lithium-polymer akkukra.

Több teszttel lehet igazolni, hogy a NI-Cd, NI-Mh akkuknál lényegesen megbízhatóbbak a Li-ion akkuk. A Li-ion akkuk súlya könnyebb, mint elődjeiké, ami nagy előny a laptopok, kéziszerszámok és egyéb készülékek esetén.

Érdemes elgondolkodni és utánaszámolni, hogy mekkora költségeket tudunk megspórolni egy kis odafigyeléssel.

 

Higgye el, az akku meghálálja törődésünket!