Kérdése van? Hívjon minket! +36-1-314-2095

Blog
WPOWER Hungary
WPOWER Hungary
2015.08.27 12:59

Tudod, mit jelent az alacsony feszültségű kisülés?

Tudod, mit jelent az alacsony feszültségű kisülés?

A Li-ion akkuk egy olyan belső védelmi áramkört tartalmaznak, mely megóvja az akkut a helytelen használat ellen. Helytelen használat alatt értjük a nem megfelelő töltési és merítési ciklusokat, valamint a nem megfelelő tárolást. Ennek a biztonsági védelemnek megvan az a hátránya, hogy kikapcsolja,\lezárja az akkut, illetve az akkucellákat, ha az akku lemerült. A lemerített akkut bármilyen hosszú ideig lehet tárolni, de a teljesítmény megtartása érdekében célszerű 3-4 havonta feltölteni. Az önkisülés tárolás során fokozatosan csökkenti a már lemerített akku feszültségét, és a védelmi áramkör levágja 2.10 és 2.80 Volt/cella között.

Az akku ebben az esetben alacsony feszültséget tartalmaz, pl. a laptop töltő már hibásnak ítéli meg a laptop akkut, és ilyenkor már nem kezdi meg a laptop töltő a töltést.

Léteznek olyan töltők és teszterek, melyek képesek az ilyen alvó állapotban lévő akkukat feléleszteni. A WPOWER® több ilyen készülékkel rendelkezik, és sok esetben már rossznak hitt akkut tudott feltámasztani ügyfelei nagy örömére. Ezen funkció nélkül a laptop töltő azt olvassa ki az akkukból, hogy a cellák zárlatosak, használhatatlanok. Ilyen esetben a laptop töltő és a laptop is hulladéknak tekinti az akku pack-ot.

A regeneráló funkcióval rendelkező töltők alacsony töltőáramot alkalmaznak, annak érdekében, hogy aktiválják az akku belső védelmi áramköreit 2.10 és 2.80 Volt/cella közötti tartományát, melynél a normál töltés beindul. Óvatosan kell ezt alkalmazni, hogy ne töltse fel túlságosan az akkuk visszatérését, melyek 1.5 Volt/cella alatt voltak hosszabb ideig, egy hétig vagy még tovább. Rézből készült váltókat építettek az akkun belül a cellák belsejébe. Ezek a rézváltók részben vagy esetenként teljes mértékben képesek vezetni a cellákban létrejövő elektromos rövidzárlatokat. Ha tölteni próbálja az ilyen akkukat, akkor legyen nagyon körültekintő. Ha töltés közben túlzott meleget, vagy egyéb rendellenességet tapasztal, akkor egy cella megsérülhetett, vagy instabillá válhatott.

Van olyan eset, amikor a túlzottan lemerített akkut újra lehet éleszteni. Az élesztés utáni állapotot fel kell mérni, mivel az akku kapacitása és élettartama csökkenni fog. Amennyiben az akku feszültsége nem emelkedik a normál szintre, akkor az akku véglegesen elromlott.

A sok éves akkukkal kapcsolatban szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy az akkuk 30 százaléka a túlzott kisütés (az akku túlzott lemerítése) miatt megy tönkre.

Abban az esetben, ha az adott akku már elérte az 1 éves kort, és már alvó állapotban van, akkor nagy eséllyel lehet teljesítményveszteség nélkül felébreszteni az akkut, de ez természetesen csak a lemerülés előtti állapotig lehetséges.

Ha fel tudunk éleszteni egy akkut, akkor azt a továbbiakban hiba nélkül tudjuk újrahasználni. Ha mégis használhatatlan az akku, akkor azt adja le egy gyűjtőponton.

Az akkuk újrahasznosítása védi a környezetünket és bolygónkat!